Parterapi dreier seg om kommunikasjon og for mange er det ofte mangel på nettopp kommunikasjon som gjør at de oppsøker hjelp. Mange kan komme med kommentarer som for eksempel at dette er jo enkelt, jeg trenger ikke noe hjelp.
Det er jo bare å prate sammen og si hva man mener og vil ha sagt? Så enkelt er det ikke og det er som oftest ingen fasit. Det er derfor svært nyttig for mange å kunne ha en tredje person til stede og det er mange forskjellige grunner til at mange ønsker å gå i terapi eller kanskje burde vurdere det.
- Man er i et forhold og føler at man har begynt å skli vekk fra hverandre. Det samme gjelder hvis man føler at dette allerede har skjedd og er redd for et brudd i forholdet.
- Man er i starten av et forhold eller kanskje nygift. Ønsket er å bygge et solid grunnlag for fremtiden for å oppnå best mulig samspill og kommunikasjon.
- Mennesker fra forskjellige bakgrunner og kulturer som skal starte familie sammen eller som er i et forhold kan nyte godt av samtaleterapi. Dette for å kunne forstå hvordan forstå den andre i ulike situasjoner man opplever som vanskelig.
- Noen hendelser som rammer et par eller en familie kan være årsak til at man trenger hjelp og terapi for å finne tilbake til en ny hverdag sammen. Mange takler for eksempel et dødsfall på et barn forskjellig, og mange trenger hjelp til å forstå seg selv og den andre for å kunne takle dette.
- Ved samlivsbrudd kan mange ha godt av terapi for å klare å avslutte forholdet på en god måte. Dette åpner for et bedre samspill etterpå og spesielt hvis man har barn sammen. Da gjør man dette også for barnas del siden man alltid vil måtte ha kommunikasjon rundt barna.
Hvem møter man i terapi?
Ved å kontakte og sette opp time ved steder som tilbyr parterapi og samtaleterapi, vil man møte mennesker som er fagfolk. Det er familieterapeuter, psykologer og psykologspesialister. Den som møter dere i samtale vil være en person som ikke vil forsøke å tvinge sine tanker og ideer inn i deres forhold. I stedet har de lang erfaring i å lese personer og par utfra det som både blir sagt og det som ikke blir sagt og dermed kunne hjelpe med å starte samtaler man ikke klarer selv.
Hjelp til å unngå skilsmisse
Tall viser at nesten halvparten av alle giftemål ender i skilsmisse. Noen av skilsmissene kunne kanskje vært unngått med hjelp utenfra og i tide. Andre skilsmisser skjer fordi man kanskje ikke burde giftet seg i første omgang eller kanskje giftet seg for raskt?
Mange tenker at det er milepæler i et forhold som skaper friksjoner og av og til er med på å legge kommunikasjonen død. Dette er ofte forutsigbare situasjoner og dermed kan man også være i forkant slik at man er forberedt.
Et samliv er ikke statisk
Venter man sitt første barn er det kanskje opplagt at ting vil bli annerledes i hjemmet og i forholdet. Mange har høye forventninger og man er ofte i en lykkerus. Hvordan man ser for seg tiden før og etter barnets fødsel varierer ofte fra person til person.
Den nybakte moren har kanskje forventninger til den nybakte faren som han ikke klarer å møte? Så store forandringer i livet kan gjøre kommunikasjon vanskelig da man ser for seg forskjellige ting, og virkeligheten samsvarer ikke alltid med forventningene.
En ny og positiv trend er at mange nå får samtaleterapi i bryllupsgave. Dette er en gave som vil vare hele livet. Det gir det nye paret verktøy til å håndtere bedre det nye livet sammen. Det å kunne snakke sammen og føle seg komfortabel med at man begge vet hvor den andre kommer fra er gull verdt.
Tomt rede syndrom
Man er i ulike stadier i livet sammen som både som par og som en del av en familie. Den første delen av forholdet er man alene sammen og kan bruke mye tid sammen. Man har som regel skole eller jobb, venner og fritidsinteresser sammen og alene. Så får man barn og tilbringer stadig mer tid hjemme i familieenheten og rollene forandres. Man blir mor og far og egne ønsker og interesser settes ofte på sidelinjen. Man defineres mange ganger med egen rolle i familien.
Når barna vokser til og får mer egne liv eller blir voksne og flytter hjemmefra, er man tilbake til utgangspunktet og er to igjen. Men er man de samme personene? Man har levd et liv i mellomtiden og opplevd mye på godt og vondt. Ofte skapes et vakuum og man ser den andre i forholdet med nye øyne. Noen ganger kan man spørre seg selv om hvem er denne personen jeg lever med? Man kan ligge i forkant å være forberedt med terapi eller ta det når man er i denne situasjonen. Det kan være godt med hjelp til å starte prosessen med det nye livet sammen.
Den moderne familien, mine og dine barn
Når man starter et samliv sammen og bringer med seg barn fra tidligere forhold inn i den nye enheten kan friksjoner allerede oppstå fra start.
Da er man ikke kun to, men føler nærværet til tidligere partnere, deres familie og selvfølgelig barna. Hvordan unngå konflikter og gnisninger som kunne vært unngått? Eller komme i forkant slik at begge parter er samkjørte og kan åpent snakke om følelser rundt dette. Parterapi vil her kunne være en kjempefordel og i mange forhold være nøkkelen som gjør at man lykkes sammen.
Kilder: