Neseplastikk

Neseplastikk er ikke noe man gjør på impuls

Jennifer Aniston, Tyra Banks og Heidi Montag, har alle det tilfelles at de har gjennomgått neseplastikk. Noen er åpne om å ha foretatt kosmetiske operasjoner, mens andre unngår å svare på det når de blir spurt. Grunnene til at man gjennomgår en slik prosedyre for å endre nesen er ofte:

  • Misfornøyd med deler av nesens naturlige utseende og ønsker å endre spesifikke partier av nesen.
  • Etter skade på nesen kan man ønske å rette opp i misdannelser som oppstår i etterkant av hendelsen. Det kan for eksempel være skjevhet på neseryggen etter et brudd.
  • Korrigerende kirurgi etter tidligere operasjoner.
  • Neseplastikk blir også utført når man blant annet har skjev neseskillevegg (septumplastikk). Dette vil lette luftpassasjen hvis dette er noe som plager en.

Nesen er midt i ansiktet og sammen med øynene og munnen er det nesen vår, folk ofte legger merke til når vi møtes i sosiale sammenhenger. Dette er ikke en stor kroppsdel, men den har en kompleks struktur og skal fungere i harmoni med resten av ansiktet.

En neseoperasjon krever tålmodighet

Man vil aldri være hundre prosent garanter et visst resultat. Erfarne kirurger kan forklare at selve det kirurgiske inngrepet krever presisjon og nøye planlegging. En nese består av brusk, bein, hinner, underhud og hud. Uforutsette ting kan skje i etterkant av operasjonen. Disse forskjellige delene av nesen som kirurgen har tatt fra hverandre og satt sammen igjen, skal gro og heles.

neseoperasjon

Oppdages uregelmessigheter etter inngrepet kan man behøve korrigerende kirurgi. Dette er en svært liten kroppsdel som ved ørsmå forandringer, forandrer helheten i ansiktet. Det kan faktisk gå et helt år før man får se hvordan sluttresultatet blir.

Velg riktig kirurg

Vær skeptisk hvis den kirurgen man møter under en konsultasjon svarer ja på alle ønsker og lover gull og grønne skoger. Ørsmå forandringer vil kunne endre nesen og ansiktet, men et slikt kosmetisk inngrep har begrensninger. Hva som kan gjøres ved nesen er individuelt fra person til person. Har man for eksempel en stor nese så kan den endres og gjøres mindre under en neseoperasjon. Man kan derimot ikke gjøre nesen liten.

En seriøs kirurg vil kunne vurdere deg som en god kandidat hvis man har realistiske forventninger og ønsker forandring, men ikke perfeksjon. Er man ved god mental helse og ikke under psykisk stress så har man et godt utgangspunkt for å planlegge operasjonen.

Under konsultasjonen

Ved valg av klinikk for kosmetisk og plastisk kirurgi er det uhyre viktig at kommunikasjonen er god. Kirurgen skal danne seg et inntrykk av hva dine ønsker er og ha evne til å stille de riktige spørsmålene. Man har gjerne et indre bilde av hvordan man ønsker at nesen skal se ut og dette er det viktig at man klarer å formidle. Mange anbefales å ta med et bilde av en nese slik man ønsker at nesen skal se ut, og sammen med ens egen nese vil kirurgen danne seg et bilde av hvordan man ønsker resultatet blir.

kosmetisk og plastisk kirurgi

Kirurgen vil gjøre sin vurdering ut fra nesen og ansiktsformen. Et av målene med neseplastikk er å unngå å ødelegge proporsjonene i ansiktet.

Enkelte ganger får ansiktet bedret proporsjonene ved at nesen korrigeres. Hva som kan gjøres med nesen avhenger av mange faktorer og disse vil man få forklart slik at man er klar over hva forventet resultat vil bli.

  • Nesebenets struktur og nesebruskens utforming vil være av betydning for hva som kan forandres ved et inngrep.
  • Alder og hudens tilstand er også av betydning for det endelige resultatet.

Vanlig med psykiske reaksjoner etter operasjonen

Etter gjennomført neseplastikk vil man kunne oppleve psykiske reaksjoner på grunn av forandringene i utseende. Dette er vanlig også for andre typer kosmetiske inngrep. Når kroppen forandres på synlige måter og man både ser og kjenner seg annerledes, vil man kunne oppleve reaksjoner. Det tar tid å venne seg til forandringene og mange kan føle anger i perioder før man blir vant til den nye nesen.

Man ser seg selv i speilet mange ganger hver eneste dag og man må på en måte bli kjent med seg selv. Nesen kan ikke opereres uendelig mange ganger og dermed er det viktig at beslutningen om å ta operasjonen er veloverveid og ikke et impulsivt valg.

neseoperasjoner

Dette skal også kirurgen se etter under konsultasjonen. Er man i ferd med å ta en så viktig beslutning på feilt grunnlag skal konsultasjonstimen kunne avdekke dette. Man skal også gjøre det for sin egen del og ikke fordi andre har komt med en slengbemerkning eller har synspunkter på hva som kunne ha vært fint.

Gode og dårlige neseoperasjoner

Det florere av bilder, artikler og blogginnlegg av kjente personligheter som viser seg frem fra sine beste sider. Googler man ordet plastiske operasjoner, ser man raskt at det nesten er gått sport i å spekulere i hvilke kjendiser som har fått utført hva.

Hvilke bilder og historier er det mest av og er mest sensasjonelle? Det er de dårlige, de som har overdrevet inngrepene, blitt avhengig og ser ut som dukker eller tegneseriefigurer. De som har gjennomgått kosmetisk kirurgi med godt resultat synes ikke like godt.

Det er nettopp derfor det er vellykkede inngrep. Når man har endret på utseende og resultatet ser så naturlig ut at det ikke nevnes i sladrespaltene, da er jobben godt utført. Alle burde ha som mål at sluttresultatet skal se så naturlig ut som mulig og så nærme originalen som mulig.

Kilder:

https://avivahelse.no/behandlinger/neseplastikk/